Waar zijn ideale omstandigheden voor florerende landbouw & tuinbouw? In Midden-Amerika. Watergebruik is wel een groot issue. Niet geheel toevallig dat dit jaar Greentech Americas in Querétaro Centro de Congresos (QRO), México wordt gehouden. Van 21 t/m 23 maart zijn wereldwijde toonaangevende leveranciers van geavanceerde technologieën in de tuinbouw op dit event aanwezig. Onze collega’s Dennis & Wouter zijn deze week present in Midden-Amerika om klanten te bezoeken, de marktkennis te verdiepen en nieuwe ideeën op te doen. De 3 takeaways van het event dit jaar zijn:

  1. De markt bestaat voor het overgrote deel uit Polyhouses. Dit zijn kassen gecovered in plastic doeken in plaats van glas. Door het klimaat is er voldoende warmte, vochtigheid & instraling waardoor regulering hiervan overbodig is.
  2. Waar je op de Greentech Amsterdam wordt verblind door LED lampen, zie je in Mexico substraten & folies die de boventoon voeren. Vele stands proberen zich te onderscheiden met biologisch kokosmatten of met een net-andere-variant van plastic-tunnel materiaal.
  3. Er zijn nagenoeg geen sensor-leveranciers of aanbieders van digitale diensten. Op het NL pavilion is Blue Radix aanwezig voor autonoom telen. Daarnaast zijn Hoogendoorn & Letsgrow van de partij. Waybeyond is waarschijnlijk de enige organisatie die een sensor presenteert voor het meten van klimaat op plantniveau. Op het gebied van data zijn er nog veel stappen te maken. 

De tuinbouwsector is volop in ontwikkeling waardoor er kansen liggen in deze Latijnse markt. Land- en tuinbouw zijn verantwoordelijk voor 70% van het totale watergebruik in Mexico. Veel voedselproducenten vertrouwen op verouderde irrigatiesystemen. Er is behoefte aan slimme oplossingen. Met onze technologieën + kennis op het gebied van duurzaamheid gaan wij voor positieve impact! 

Toevallig op de Greentech? Business doen in Mexico vergt een andere aanpak dan in Europa. Download hier een aantal culture tips & tricks van Greentech. Sparren over waterbesparing in de tuinbouw? Of meeten op Greentech? Contact collega Wouter via w.vandewetering@sobolt.com.