ScoutCam: veelgestelde vragen

1. Algemeen

Op dit moment herkent Smart Scout de Witte Vlieg op de gele vangplaat. De Witte Vlieg wordt gedetecteerd voordat deze vervaagt. In 2022 verwachten we ook Trips te detecteren.

Ja, deels. De ScoutCam Control herkent bovengenoemde insecten (1.1) met de vaste camera. Met de mobiele camera scan je zoveel vangplaten als je wilt handmatig. ScoutCam registreert meer dan het menselijke oog. De plaagdruk bekijk je via de applicatie op je mobiele telefoon.

Dat bepaal je zelf. ScoutCam wordt als set geleverd, bestaande uit een Control camera en een Mobiele camera. Afhankelijk van het aantal hectare of telplaten wil je de set mogelijk uitbreiden. Wanneer je meer Control camera’s ophangt krijg je dagelijks inzicht in de plaagdruk op verschillende gebieden in de kas.

De Control camera’s werken op zonne-energie en zijn verbonden met het LoRa netwerk.

Wanneer WiFi in de kas beschikbaar is, zie je ook de laatst genomen foto in de mobiele applicatie.

Met de meegeleverde magneetplaat bevestig je de camera tegen de kaspoot.

Je hebt een licentie van Plantfellow nodig om de tellingen in de app te zien.


ScoutCam werkt het beste met standaard gele vangplaten zonder raster (10×25 cm), bijvoorbeeld Horiver of Van Iperen.

De hardware (camera’s) schaf je eenmalig aan. De softwarelicentie is gebaseerd op het aantal camera’s en teeltlocaties. 


ScoutCam is specifiek gemaakt voor de glastuinbouw. Je neemt een set af bestaande uit een vaste en mobiele camera. De set is uit te breiden met meer camera’s. Afhankelijk van de gekozen softwarelicentie (1.6) kan je de camera’s op één of meer locaties gebruiken.Plagen en plaagdruk verschillen per kas. Zelf weet je het best wanneer actie nodig is. Daarom stel je per hoofdlocatie de norm in per insect en of je een melding wil ontvangen als deze norm overschreden wordt.

De aangesloten camera’s gebruiken allemaal de instellingen van de hoofdlocatie.


2. Kosten

Naast de eenmalige aanschafkosten van een set camera’s ontvang je een account voor de mobiele app van Plantfellow. Hiermee krijg je toegang tot het online dashboard. De applicatie toont de registraties van de camera’s tegen de licentieprijs.

Neem contact op via info@plantfellow.com wanneer je een andere set of uitbreiding wenst dan aangeboden.

Dat bepaal je zelf. We raden aan de reguliere werkwijze te volgen en de plaat te vervangen wanneer deze voller raakt. In de app geef je aan wanneer een plaat vervangen is en of je de teller wilt resetten.

ScoutCam Control telt dagelijks de gekozen insecten op de strategisch gekozen locatie, door het maken van een foto in de nacht. Hierdoor krijg je meer en vaker inzicht. De resultaten bekijk je waar en wanneer je wilt. 

ScoutCam Mobile is een aanvulling in het huidige scoutproces. Door meer of alle vangplaten in de camera te steken, ontstaat een plaagdruk overzicht. Hierdoor kan je sneller en gericht ingrijpen wanneer de plaagdruk toeneemt.


ScoutCam is gemaakt om minimaal drie jaar mee te gaan, waarvan 1 jaar met garantie.

3. Techniek

De scoutcamera’s werken met beeldherkenning op basis van AI algoritmes. ScoutCam Control maakt ‘s nachts een foto van de gele vangplaat die er voor hangt. De foto wordt direct geanalyseerd op de insecten uit jouw module(s). De gedetecteerde aantallen worden vertoond in het dashboard (de mobiele app). 

Met ScoutCam Mobile maak je bijvoorbeeld wekelijks foto’s tijdens het scoutproces. Hierdoor ontstaat een heatmap in het dashbaord en kan je gericht ingrijpen.

Nee, ScoutCam Control kan zelfvoorzienend werken middels zonne-energie, door het meegeleverde zonne-paneel. Het zonnepaneel laadt een ingebouwde batterij op om ook op bewolkte dagen genoeg stroom te hebben. ScoutCam Mobile kan je opladen wanneer je deze niet gebruikt. 

Door middel van de magneetplaat plaats je de camera eenvoudig tegen een kaspoot en blijft deze verplaatsbaar. De meegeleverde slangklem kan de camerabevestiging extra zekeren. Bij het zonnepaneel ontvang je een magnetische, 360° kantelbare houder met een kabel van 4 meter.

Het is van belang dat het zonnepaneel zo veel mogelijk richting het zuiden wordt geplaatst, voor een optimale stroomvoorziening. Door de extra lange kabel kan je het zonnepaneel (ver) boven het gewas plaatsen aan dezelfde kaspoot als de camera. Zie voor uitgebreidere instructies de handleiding.


Elke camera heeft verbinding met het LoRa netwerk. LoRa is een internetverbinding van KPN speciaal voor lange afstanden en met landelijke dekking. Hiermee worden de scanresultaten verzonden en inzichtelijk op het dashboard.

Wanneer je WiFi in de kas beschikbaar hebt, raden we aan ook een WiFi verbinding te maken. Je ziet dan per camera de laatst genomen foto in de app.

Nee, ScoutCam bevat een LoRa module om gegevens via internet te verzenden. Wanneer je WiFi ter beschikking hebt, raden we wel aan verbinding te maken, zie 3.4.


ScoutCam is gemaakt voor binnenlocaties en bestand tegen de omstandigheden in de kas. Vanwege de geavanceerde cameratechniek raden we aan bij het spuiten van gewasbeschermingsmiddelen of nevelen, de apparatuur tijdelijk af te dekken of te verwijderen.

Bekijk ook de handleiding met specificaties en het beoogd gebruik.


Ja, ScoutCam wordt doorontwikkeld. De techniek erachter heet ‘machine learning’ met kunstmatige intelligentie en is gebaseerd op object detectie. Updates kunnen geïnstalleerd worden door verbinding te maken met WiFi. Updates zijn inbegrepen bij de licentie.

Bij grotere wijzigingen, zoals nieuwe features, sturen we licentiehouders een bericht via het ons bekende e-mailadres.


Na de eerste installatie hebben de camera’s nauwelijks onderhoud nodig. We raden aan de cameralens schoon en vetvrij te houden en het zonnepaneel stofvrij.


4. Overige

Super! We ontvangen graag feedback en ideeën. Stuur een bericht naar info@plantfellow.com dan nemen we spoedig contact op.